Follow by Email

dinsdag 13 maart 2012

kalibreren

Na on debakel van vorige keer gaan we het gewoon nog een keer proberen. Op 24 maart gaan we nog een keer met een theodoliet aan de gang. Anders dan onze DistoX hoeft die niet door onszelf gekalibreerd te worden.


Hierboven een foto van die fotogenieke gang die we altijd gebruiken om te kalibreren.
Bij het kalibreren van meettoestellen wordt de afwijking van het meettoestel vastgesteld. Dit kan door te vergelijken met een referentie of met een berekend model. De afwijkingen worden vastgelegd in een zogenaamde correctietabel. Bij digitale verwerking van meetwaarden kunnen de correctiewaarden met de gemeten waarden verrekend worden zodat een nauwkeurig resultaat wordt verkregen. Op basis van de kalibratie kan worden bepaald of het meettoestel nog aan zijn specificaties voldoet.
De term kalibreren is afkomstig uit de wapenindustrie, waar de binnendiameter van de loop van een vuurwapen nog steeds kaliber genoemd wordt. Het kalibreren van geschut bestaat uit het corrigeren van het geschut voor afwijkingen, om met de te gebruiken munitie en onder de gegeven weersomstandigheden het doel te kunnen treffen.
IJking is het relateren van een meetmethode aan een goed bekende standaard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten