Follow by Email

vrijdag 7 oktober 2011

Trou Molin Spelerpes 1987 nr 2 & 3

Het fijne van dit blog is dat je er een soort digitaal archief van kunt maken, niet alleen van onze vorderingen met de topo - die overigens niet zo heel hard vordert (dat kan ook niet met hooguit één maal per maand een toposessie), maar ook voor alle oude artikelen en topo's die we opduikelen, én dat het altijd en voor iedereen toegankelijk is. Altijd? Behalve natuurlijk als je heel modern staat te wezen met je iPad voor de ingang van de Nou Maulin, om even online een topo te raadplegen, want je hebt daar meestal geen bereik.

Opmerkelijk in de naspeuringen van Eric Rongé (zie het Spelerpes artikel hieronder) is dat de naam van de grot die van een inwoner (Molin) van Rochefort zou zijn, die als eerste de grot betreden zou hebben. En dus niet afkomstig van het veel gehoorde Nouveau Moulin. In dat geval moeten we natrekken of  dit ook een naam is die voorkomt in Rochefort. Via het telefoonboek en via Google is er in ieder geval niemand te vinden met die naam. Bovendien is de ingang zo groot en niet te missen, dat de claim van eerste bezoeker niet hard te maken is. Er zal zich ongetwijfeld ver in de prehistorie al eens een nieuwsgierige boer in de grot gewaagd hebben.
Als er een 'nieuwe molen' gestaan heeft  in de nabijheid van de grot zou dat toch ook bekend moeten zijn?
Nog een ander theorie zou kunnen zijn dat maulin een verbastering is van malin. Dat zou in combinatie met gemene dwergen (zie ook hieronder in de Spelerpes) of  wijdverbreide associaties van grotten als poorten naar de hel of de andere wereld, niet eens zo gek zijn.

Hieronder de gescande pagina's uit de Spelerpes nr 2 & 3 uit 1987. Met dank aan Jos Beyens.

En dan hieronder het verhaal 'De Gevangenen van de Lhomme'
uit Spelerpes 1987 nr. 3.

Drie dagen lang zaten vier speleologen gevangen doordat de Lomme buiten zijn oevers trad. Hoogst opmerkelijk is dat vlak voordat het water is gezakt en de uitgeputte speleo's naar buiten kunnen er een 'Franse speleoloog, die een ingang kent om de sifons te omzeilen' opduikt.
Dat vraagt om uitleg. Binnenkort maar eens een afspraak maken met Jean Paul Fontaine  om te vragen hoe dat nou precies zat.Geen opmerkingen:

Een reactie posten