Follow by Email

maandag 7 januari 2013

wormvormig aanhangsel

Tot ons groot genoegen heeft de grot weer een crue voor de kiezen gekregen. 31 dec 2012 traden zowel de Lomme als de Lesse buiten hun oevers. Het mooie daarvan is dat de grot versierd wordt met zwerfvuil uit de hele bovenloop van de Lomme. Misschien een goed idee om kraaien te vangen en die met een hoofdlamp uit te rusten.
Maar zonder dollen, een voordeel van iedere crue is dat het grind in de grindsifon allemaal omhooggestuwd wordt. Hierdoor kijk je omhoog tegen een grindhelling aan, tenminste als je vanuit de hoofdingang komt en door het sifon wilt gaan. Dat geeft een heel dynamisch effect: je ligt te spartelen omdat je niks voor je voeten hebt om tegen af te zetten. Het grind kun je echter makkelijk onder je kwijt zodat je je er toch letterlijk doorheen kunt wurmen.


illustratie Jan Gabriëls uit Pierk 9, 1983


Dit weekend hadden we drie dingen voor ogen. De schoorstenen in de Metro afmaken en het dak van de grote put eens van dichtbij bekijken. En als laatste op zoek naar het 'wormvormig aanhangsel' op de kaart van Fontaine (zie blog 6 december 2012).

Erik en Lisette hebben op vrijdag de koorden van de vorige maand verwijderd en en passant de laatste der schoorstenen uitgeklommen. Ook deze cheminée bleek zoals gebruikelijk op dit niveau, extreem modderig en na enkele meters stijgen dicht te lopen.

Eekhoorn Erik bereidt zich voor op het uithangen van een traverse

Op zaterdag was het topodienst voor Jos en Lisette en eekhoorntjesdienst voor Erik en Marcel.
Aan de westkant van de Salle Supérieure gaat een chéminee omhoog die uitkomt in het dak van de Grande Diaclase. Na een korte traverse konden we constateren dat er hier niet veel te winnen valt.

Daarna op zoek naar het Réseau de La Coulée  dat hoewel in '68 ontdekt voor het eerste vemeld werd door J.P. Fontaine in 1970:
Nu we weten waar we moeten zoeken kost het niet veel moeite de gangen te vinden. Het zijn slechts enkele korte nauwe gangetjes, maar met wel een paar mooie witte decoraties.

réseau de La Coulée, zie karabiner midden-rechts voor de verhouding
Diverse clubs hebben hier hun sporen nagelaten; creatief met klei.Geen opmerkingen:

Een reactie posten