Follow by Email

donderdag 29 december 2011

hoofdschotel

27 / 28 dec.
Zoals gezegd (blog 21 dec) heeft de grot weer een crue te verduren gehad. Nadere inspectie laat zien dat er een dik pakket bladeren en takjes naar binnen gespoeld is. Het meeste ligt voor de gril, maar de passage erachter is ook lager geworden en bij het grindsifon ( Roulement à billes ) is het sifon zeker 50cm dieper geworden, waardoor je als het ware omhoog moet kruipen tegen de grindhelling op. Het zal wel niet lang meer duren voor de situatie weer als vanouds is, want al dat grind gaat met het passeren van veel volk natuurlijk weer naar beneden zakken.

Erik klimt naar de overzijde van de put

Ons doel deze dagen, was het topograferen van het réseau supérieur. Onze grote digitale  leider is met verlof naar Maleisië, dus hadden we hem zijn speeltjes afhandig gemaakt om zodoende onze onbezoldigde arbeid voort te kunnen zetten. Dat is gelukt, en het was zeer leerzaam, want die Magic Mapper, mag dan van alles kunnen, het blijft van het type 'windows - windhoos -  mobile,' met de nodige verassingen.

Onze productie snelheid mag dan niet hoog geweest zijn, we kunnen toch terugkijken op een paar geslaagde dagen.


Boven de put is een schoorsteen. De bovenkant is 13,86 gemeten vanaf de rand van de put. Dan is de oppervlakte vanaf daar niet heel ver weg. In het bos boven werden grote bomen gerooid. Het kabaal van vallende bomen en zingende zagen was tot hier te horen.

Het gangetje aan de andere zijde van de grote put wordt niet dagelijks bezocht, en dat is maar goed ook, want enerzijds is het niet makkelijk om er veilig te komen vanwege de steile modderhellingen die zich moeilijk laten afzekeren, en anderzijds is het een van de meest geconcretioneerde delen van de grot.

In 1970 is deze passage al een herontdekt door J.P Fontaine en consorten van de ESB (zie blog 7 okt). Zij waren zeer  teleurgesteld toen ze de inscriptie van de SCB ontdekten (zie foto hieronder). Het zaaltje aan het eind van de gang is zeer klein en alleen toegankelijk voor mensen van mijn postuur of kleiner en bovendien beter niet te bezoeken vanwege de witte formaties. Het loopt er om de hoek ook echt niet verder.

ingekraste initialen van de SCB uit 1959

In deze gang hangen de nodige wortels, toch is het naar schatting 15-20 meter naar de oppervlakte.


het zaaltje aan het eind

Geen opmerkingen:

Een reactie posten