Follow by Email

zaterdag 5 november 2011

Stromatoporen

In de grot zijn op meerder plaatsen fossielen te zien in de wanden. Vlak voor je bij het grindsifon komt zitten er een paar mooie exemplaren in de wand. Deze hier is een stromatopor en is een van de grootste exemplaren. Deze heeft een afmeting van 20 x 25 cm.


de info hieronder komt van wikipedia
Stromatoporoidea is een orde van koloniale ongewervelden dat tot voorkort in het Devoon uitgestorven werd geacht. De soorten binnen deze orde domineerden het Siluur en het Devoon, maar er zijn ook fossielen gevonden van uit het Cambrium tot en met het Iligoceen. Deze soorten waren belangrijke rif-vormers in het, Paleozoïcum maar vooral vanaf het Ordovicum tot en met het Devoon.
Voorheen werd de orde Stromatoporoidea gerekend tot de Koralen en was geplaatst in de  stam  Cnidaria. Nu wordt de orde gerekend tot de sponsdieren (Porifera).
De levende soorten binnen deze orde werden eerst door de Zoölogische gemeenschap gezien als de Sclerosipongiae, maar nu rekenen Zoölogen en de Paleontologische gemeenschap ze binnen Stromatoporoidea en andere ordes binnen Demospongia.

In de blokkenstort vond ik deze met wat meer  erin relief en iets kleiner; zo'n vijftien cm doorsnede.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten