donderdag 26 januari 2012

meten is weten

Afgelopen zaterdag gingen Jos en Lisette nog wat profielen schetsen en begonnen Erik en ik wat te rommelen in de Gruyère, waarna we naar de Salle du Bivouac togen om daar de eerste steenbrug te beklimmen.
Het eerste stukje bedwingen we weer met de ons inmiddels vertrouwde lassotechniek. Vanaf deze steenbrug heb je een mooi uitzicht naar de overkant op de wand waar de Benetier begint. De gang is hier mooi breed en er hangen druipstenen en gordijnen waardoor de grot een Franse allure krijgt.


uitzicht over de Salle de Bivouac richting Benetier
De natuur is in de war, de gemiddelde temperaturen zijn te hoog, er ontspruiten bollen in de velden, er bloeien planten en er vliegen insecten rond. Niet gek dus dat we ook enkele vleermuizen zien vliegen.
We klimmen hoger en er ontspint zich een discussie waarbij Erik het over hanging death heeft alwijzend op een stel vastgekitte blokken. Ik vind dat hij daar best naartoe kan klimmen, want hij is jong en heeft geen kinderen. Maar hij vindt dat hij juist nog toekomst heeft en ik al oud en afgeschreven ben. Uiteindelijk besluiten we dat het er daarboven niet veelbelovend uitziet. Bovendien gaat de tocht een andere kant op. Een mooi klein gangetje waar muggen rondvliegen en zelfs een slak rondkruipt. De buitenkant van de berg zal wel niet ver zijn....


Op het niveau waar we ons bevinden loopt een laag kalksteen met veel fossielen. Het wemelt er van de zeebeestjes als het ware:




Als we uitgespeelt zijn vind Lisette een soort doorzichtige worm van 2 cm lang en een paar mm dik. Een vreemd soort beest is het, want het spint draden.
Helaas heeft mij camera geen goede macrolens, dus om het te fotograferen moeten we nog maar eens terug.

Jos komt erachter dat je de DistoX beter niet samen met ijzerwaren kunt vervoeren, want ondanks een geslaagde calibratie ging het met de metingen toch mis omdat het kompas een gigantische afwijking gaf.
Gelukkig had Jos het tijdens het schetsen in de gaten, en kon door een nieuwe calibratie het probleem verholpen worden. Ondanks dat gedoe zijn we toch nog steeds blij met de DistoX, want de nauwkeurigheid en foutmarge én de werksnelheid zijn beter dan het ouderwetse handwerk met clino, kompas en gradenboog.

woensdag 25 januari 2012

foto essay











seizoenarbeid

Het leuke van zo'n project als het onze is dat je de grot in alle seizoenen kunt volgen. Een crue komt ieder jaar voor in de Nou Maulin, da's niks nieuws, maar dat is meestal voor gewone speleo's een reden om de grot te vermijden.
Voor ons levert het echter interessante observaties op.
Bijvoorbeeld dat bij een debiet van 15 m3/s (zie de filmpjes in eerdere berichten) de grindsifon (Roulement à Billes) nog droog staat en de gang er vlak voor nog passeerbaar is met zo'n 30 cm lucht. Bij een hoger debiet is dat onmogelijk. De Lomme kan binnen een uur zo snel stijgen dat passage van de sifon onmogelijk wordt. Door opstuwing van het water zal ook de Salle du Bivouac water gaan voeren waarbij de doorgang naar de Gruyère ook afgesloten wordt. Dit gebeurt al bij 20 m3/s. Het waterniveau in de ingangszone hoeft niet eens erg hoog te zijn om de Salle du Bivouac al blank te laten staan. Dit is zaterdagnacht gebeurt. Op zondagochtend was het waterniveau al weer enkele meters gedaald, maar de sifons waren nog volledig afgesloten.

Lisette op zaterdagmiddag in de Roulement à Billes. Merk op: de wanden zijn droog.


En hier Erik een op zondagochtend. Merk op: natte wanden.

dinsdag 24 januari 2012

voortschrijdend inzicht

Het maken van een nieuwe topo is een leerproces voor ons alle vier. We moesten ons PocketTopo eigen maken. Al gaandeweg leren we de trucs die het gebruik makkelijker maken. Maar los van calibreren van de DistoX en het gebruik van PocketTopo is er dan nog de vraag in welk programma we de topo maken, en hoe we de eindresultaten zullen presenteren. We staan een open source oplossing voor, waarbij er in de toekomst anderen verder kunnen werken met onze digitale digitale gegevens als basis.
Daarom kiezen we nu voor Therion. Misschien niet het gebruiksvriendelijkste programma dat er bestaat maar het biedt een oplossing voor enkele van de vervelendste problemen die we als topografen tegenkomen, bijv:
Hoe een kaart van een groot en gecompliceerd systeem  altijd up-to-date te houden?
belangrijke kenmerken zijn:

  • Volledige kaarten met alle details
  • Kaarten zijn dynamisch, altijd up-to-date – d.w.z.. ze worden automatisch herberekend na een aanpassing aan bijv: loop closure, blunder fix, scale or symbol set.
  • 3D modellen maken gebruik van de 2D kaarten.
  • combinatie met Google Earth
Voor PocketTopo zie:
http://paperless.bheeb.ch/

Voor Therion zie:
http://therion.speleo.sk/

meer water op zondag

zondag 22 januari
Het debiet is gedurende de nacht gestegen naar 20 m3/s. Het verschil is dramatisch.
Grotte du Nou Maulin. Le débit a été augmenté durant la nuit à 20 m3 / s. La différence est spectaculaire.
Overnight the flowrate increased to 20 m3/s. The difference is dramatic.




Het meetstation staat in Jemelle: Coordonnées Lambert (x, y) 213,813, 94,246
Superficie du bassin versant 274 km2
 
Het echte debiet bij de grot zal wel verschillen omdat de rivier water verliest in  de grotte du Pré-au-Tonneau.
 
Overigens staat er op het blog van Cascade ook een mooie foto van de ingang in crue op 7 januari
 http://sc-cascade.blogspot.com/
 En Muriel en Frank waren er ook datzelfde weekend:
http://fm-caves-diving.blogspot.com/ 

hoog water 21 jan 2012

Zaterdag 21 januari
Grotte du Nou Maulin. Bij een debiet van 14 - 15 m3/s (gemeten in Jemelle) treedt de Lomme buiten zijn oevers bij de ingang van de Nou Maulin.
A un débit de 14 à 15 m3 /s  la Lomme débordements ses banques à l'entrée de Nou Maulin. (Débit mesuré en Jemelle).
Grotte du Nou Maulin. At a flow rate of 14 to 15 m3 / s (measured at Jemelle) the Lomme overflows its banks at the entrance to the Nou Maulin.


maandag 23 januari 2012

januari blues

''No formations are to be expected in this cave'' (citaat uit ''The Belgian Cave Guide"). Ons blog heeft inmiddels wel bewezen dat dat niet zo is. Hieronder een plaatje om dat te illustreren.